Restauratie Krommerijnbrug Utrecht

In opdracht van de gemeente Utrecht hebben we de renovatie van de Krommerijnbrug in hartje Utrecht uitgevoerd. Een unieke klus, waarbij werkzaamheden worden uitgevoerd op, om en vooral onder de brug. De werkzaamheden zijn opgestart medio juni 2015 en het project is eind september 2015 opgeleverd.

  • Locatie: Utrecht
  • Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
  • Uitvoering: 2015
  • Status: Opgeleverd

Omschrijving:
Een belangrijk aandachtspunt in het bestek was het feit dat de Tour de France dat jaar starte in Utrecht, de Krommerijnbrug was onderdeel van het parcours voor de tijdrit. Duidelijk moge zijn dat onze werkzaamheden een vlekkeloze passage van de Tour niet in de weg mochten staan, we mochten dan ook geen werkzaamheden verrichten in de week voorafgaand aan de start.

Het project kenmerkte zich vanaf de start door een uitgebreide en prettige vorm van samenwerking met de opdrachtgever, waarmee gezamenlijk een aantal optimalisaties in het besteksontwerp werden bedacht. Zo brachten we, in plaats van de in het bestek voorziene damwandplanken, nu staalplaten aan onder de brug. Deze platen waren voorzien van damwandsloten en werden, met behulp van op de beperkte hoogte aangepaste equipment, rondom de landhoofden en middenpijler van de brug aangebracht. Toen de Tour gepasseerd was hebben we de fundering van de brug versterkt. De aanliggende vleugelwand langs de Abstederdijk werd compleet vervangen (damwand, betonwerk, metselwerk) en ook aan het metselwerk van de brug werd aandacht besteed.